Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Kõigel on piir (2)

Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts.
  • Venemaa võib piirikäitumises eeskuju võtta Põhja-Koreast.
  • Narva piiripunkti sulgemine oli õige otsus.
  • Eesti ei tohi lasta end Venemaa poolt trollida.

Alates kolmapäevast algab teiselt poolt Narva jõge riik, millel on sõjaline liiduleping Põhja-Koreaga. Väga võimalik, et Venemaa president Vladimir Putin sai Pyongyangis viibides Kim Jong-unilt väärtuslikke nõuandeid, kuidas oma demokraatlikke naabreid trollida.

Näiteks võis hiljuti uudistest lugeda, kuidas Põhja-Korea saadab Lõuna-Koreasse prahi ja väljeheidetega täidetud õhupalle. Nüüd on teisele poole Narva jõge kerkinud suur venelaste õhupall. Tõenäoliselt ei ole see veel väljaheiteid täis, kuid me peame olema valmis selleks, et varsti võib-olla juba on. Piirijärjekord Narva sillal võib olla alles eelmäng.

Me oleme teinud ennast ise haavatavaks, kui me juba novembris koos Soomega piiri ei sulgenud. Veebruaris, kui Venemaa Narvas sõidukitele piiri sulges, tsiteerisime oma juhtkirjas siseminister Lauri Läänemetsa (SDE): «Mida vähem liiklust Eesti ja Venemaa vahel, seda parem.»

See kehtib endiselt, kuid me näeme, kui raske on poliitikutel mõne piiripunkti sulgemist soovitada. Kohe tekib äritegelaste ja kohalike omavalitsuste vastuseis. Koidula piiripunkti ei saavat sulgeda, sest Petseri venelased käivad Setomaal tööl, ja Narva piiripunkti ei saavat sulgeda, sest Narva venelased käivad Jaanilinnas tööl. Ja Lux Expressi bussid pidavat sõitma Venemaa vahet, sest muidu läheks see äri lätlastele.

Reedene otsus piir nädalavahetuseks kinni panna on õigeaegne ja hea vastus. Aga kui trollimine ikka ei lõppe, siis tuleb piir üldse kinni panna ja kogu lugu.

Need võivad tunduda tõsiste põhjustena, aga kas ka siis, kui tuletame meelde, et Venemaa peab meiega püha sõda? Nüüd olemegi olukorras, kus bussiettevõtted veavad inimesi Narva, et nad jalgsi üle piiri läheksid ja sealt teise bussiga edasi sõidaksid. Aga Venemaal on hea seda oma sõjas ära kasutada.

Meil ei ole isegi mõtet üritada ära arvata, milleks oli just nüüd vaja tekitada Narva sillale piirijärjekord. Võib-olla selleks, et Jana Toom (Keskerakond) saaks järjekorras kannatavatele inimestele appi tormata. Võib-olla selleks, et segada pühapäevast võidupüha paraadi, mida seekord peetakse Narvas.

Oluline on see, et me ei tohi lasta ennast pidevalt trollida. Võib-olla oli poide vargusele vastamata jätmine õige samm, kuid järgmist trollimist me enam samamoodi vastuseta jätta ei saa.

Kas see meile meeldib või ei, kuid Eesti linnast Narvast on saanud vaba maailma ja türannia piirilinn. Tunnistame siis seda ja võtame asja rahulikult, väärikalt ja enesekindlalt. Demokraatlikul maailmal on piisavalt kogemusi, kuidas diktaatorite trollimisega toime tulla. Meil on endal väga häid kogemusi – plakat «Putin war criminal» Narva linnusel on suurepärane näide.

Kui meil ei ole ühiskonnana selgroogu piiri püsivalt sulgeda, siis politsei- ja piirivalveameti peadirektoril on õigus piir ajutiselt sulgeda. Reedene otsus piir nädalavahetuseks kinni panna on õigeaegne ja hea vastus. Aga kui trollimine ikka ei lõppe, siis tuleb piir üldse kinni panna ja kogu lugu.

Rõõmsat võidupüha Narvasse ja kogu Eestisse!

Tagasi üles