Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

FARIŠTAMO ELLER Kaitsealadel tööstuslik puiduvarumine on saatuslik viga (2)

Metsatööd. Raielank. Harvester metsatöödel. Öised metsatööd.
Metsatööd. Raielank. Harvester metsatöödel. Öised metsatööd. Foto: Elmo Riig

Puitu on inimestel vaja, kuid puidu nimel ei tohi kaitsealasid ja elukeskkonda hävitada, sest seda viga ei saa tulevikus parandada. Kuni kaitsealuste metsade lagedaks raiumine ei saa peatatud, vastutavad ökosüsteemide teadliku hävitamise eest kõik seotud osapooled, kirjutab Farištamo Eller, MTÜ Päästame Eesti Metsad juhatuse liige.

Metsakasvatusest ja metsahoiust mõeldes tuleb vahet teha kaitsealustel metsadel ja puiduvarumise metsadel, mille kohta on praegu käibel mõiste majandusmets, enne 2009. aastat aga oli metsakategooria tulundusmets. Praegu kehtivast metsaseadusest ei leia küll kumbagi neist mõistetest.

Eesti kaitsealade lagedaks raiumist on kajastanud lisaks Eesti enda teadlastele, riigikontrollile, looduskaitsjatele ja ajakirjanikele palju ka välismaal, näiteks Hollandi ja Saksamaa uurijate poolt ja The Guardianis. Seadustikus on põhimõtted selged: kaitsealade eesmärk on kaitsta ja hoida olemasolevat loodusväärtust (metsa)ökosüsteemides ning lasta sellel (omasoodu) areneda. «Metsa uuendamine» on aga tööstusliku puiduvarumise vajadusest lähtuv utilitaarne mõiste, mille eesmärk on saada võimalikult kiiresti võimalikult suure turuväärtusega puitu. Kaitsealad aga ei ole puiduvarumise kohad, vaid loodusväärtuste hoidmise ja väärtustamise kohad.

Tagasi üles