Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Põhja-Korea sisuliselt pressib Venemaalt välja (3)

2024 Bahmuti lähistel.
2024 Bahmuti lähistel. Foto: Efrem Lukatsky / AP

Põhja-Koreal aitaks tihedam julgeolekualane koostöö Venemaaga vähendada oma strateegilist sõltuvust Hiinast. Vaevalt, et Hiina juhid selle peale valjusti aplodeerivad, kirjutab Rainer Saks.

Venemaa ja Põhja-Korea kirjutasid alla strateegilise partnerluse leppele, mis näeb muu kaitsekoostöö hulgas ette ka üksteise vastastikku abistamist sõjalise agressiooni korral ühe lepingu poole vastu. Kokkuvõttes võib selles lepingus näha ikkagi Põhja-Korea poolset välja pressimist, vastutasuks Venemaale toimetatud sõjalise abi eest.

Lepingus kirjas olev Venemaa kohustus anda Põhja-Koreale sõjalise ohu korral koheselt sõjalist abi. Peab olema tagatis, mis võimaldab Põhja-Koreal jätkata relvastuse ja lahingmoona tarneid Venemaale. On oluline, et esimesed lepingu osad avaldas Põhja-Korea riiklik meedia. Kuna nad ei avaldanud mitte kogu lepingu teksti, vaid ainult teatud teksti katked, viitab selline selektiivne lähenemine, et nad soovivad esitleda sellest lepingust eelkõige seda, mis käsitleb Venemaa poolt antud julgeolekutagatisi.

Tagasi üles