ERKKI BAHOVSKI Suur tükk ajab suu lõhki (4)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Esmaspäevase draama ühed peategelased: Itaalia peaminister Giorgia Meloni ja Eesti peaminister Kaja Kallas Brüsselis.
Esmaspäevase draama ühed peategelased: Itaalia peaminister Giorgia Meloni ja Eesti peaminister Kaja Kallas Brüsselis. Foto: NICK GAMMON/AFP/SCANPIX

Mida rohkem on kellegi võimu, seda vähem tahab ta sellest loobuda. Pigem võiks võimu ikka rohkem olla. Selline klassikaline tõdemus vaatab vastu sellest, kuidas Euroopa Liit üritas esmaspäeva õhtul ära jagada ühenduse tippameteid, sealhulgas kõrge välisesindaja oma, mis pidanuks minema Kaja Kallasele, kirjutab arvamustoimetaja Erkki Bahovski.

Ja siis sekkus Euroopa Rahvapartei (EPP), kes soovis saada endale poolt aega Euroopa Ülemkogu eesistuja positsioonist. Ehk siis oleks plaan olnud selline, et kaks ja pool aastat olnuks sel positsioonil EPP esindaja ja teised kaks ja pool sotside esindaja.

Ainult et… EPP käes on juba Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi presidendi ametikohad. Vastavalt Ursula von der Leyen ja Roberta Metsola, kelle jätkamine paistis pea et kindel. Loomulikult tekitas EPP ahnus pahameelt sotsides, aga ka teistes poliitilistes jõududes ning oodatud kokkulepe ELi tippametite asjus jäi sündimata. Tõepoolest, tundub, et EPP valimisedu Euroopa Parlamendi valimistel pani mõnel kodanikul pea kergelt pööritama.

Tagasi üles