JUHTKIRI Eesti vajab restarti (9)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Praegune valitsuskoalitsioon on täiesti kinni jooksnud.
  • Kristen Michalil on head võimalused saada peaministriks.
  • Esmajärguline on vajadus panna Eesti riik toimima.

Reformierakond on saamas endale uut esimeest ja potentsiaalselt võib Eesti sellega saada ka uue peaministri. Samas vajab Eesti restarti, sest praegune valitsuskoalitsioon on täiesti kinni jooksnud ega suuda genereerida värskeid ideid.

Euroopa Parlamendi valimiste tulemused tõid Eesti poliitikas nähtavale protsessid, mis olid hõõgunud kui tuli tuha all, kuid millest avalikkuses oli vähe räägitud. Kui paistis olevat selge, et praegune Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen võib saada vastselt valitud Euroopa Parlamendilt mandaadi oma ametis jätkamiseks, kasvasid ka Kaja Kallase võimalused saada Euroopa Liidu kõrge välisesindaja koht, mis oleks ühtlasi suur tunnustus Eestile. See aga omakorda tähendas, et keegi peab asuma Kallase asemele Reformierakonna esimeheks ja sealt edasi ka peaministriks.

Nii algaski võimuvõitlus, mida iseloomustab näiteks reformierakondlase Kristo Enn Vaga «lekkinud» kiri nõudmisega, et kaitseminister Hanno Pevkuri tagasi astuks. Olid ju Pevkur ja kliimaminister Kristen Michal kandidaadid Reformierakonna järgmise esimehe kohale.

Ent Vaga kriitikat Pevkuri suhtes ei saa nimetada üksnes spinniks – hiljutised avaldused kaitseministeeriumi kantslerilt Kusti Salmilt ja kaitseväe juhatajalt Martin Heremilt näitavad, et Pevkur jättis unarusse oma vastutusalas ehk kaitsevaldkonnas laskemoonavajaduse, millest ta pidi olema teadlik juba ammu. Seega oli Vaga kriitikal tõepõhi all, mis muidugi mängis trumbid kätte Michali leerile.

Hoolimata ühe koha kaotusest Euroopa Parlamendis ja sellega valijate usalduse vähenemisest on Reformierakonnal ikkagi head šansid panna kokku uus koalitsioon, sest ka opositsioon ei ole monoliitne.

Michalit aga saadab 2012. aastal puhkenud rahastamisskandaal ehk Silvergate (toonane reformierakondlane Silver Meikar paljastas, et Reformierakond on vastu võtnud tundmatut päritolu raha). Tekkinud skandaalis oli Michal sunnitud justiitsministri kohalt tagasi astuma. Jääb ka küsitavaks, kuidas suudab Michal esindada Eestit rahvusvahelisel areenil, kus Kaja Kallas on olnud väga mõjukas.

Hoolimata ühe koha kaotusest Euroopa Parlamendis ja sellega valijate usalduse vähenemisest on Reformierakonnal ikkagi head šansid panna kokku uus koalitsioon, sest ka opositsioon ei ole monoliitne. EKREs leiab aset suur pereheitmine, mis nõrgestab selgelt rahvuskonservatiivset suunda Eestis. Koalitsiooni poole pealt on Eesti 200 Euroopa Parlamendi valimistega täiesti auti löödud, nii et Reformierakond Eesti 200 häälega eriti arvestama ei pea. Euroopa Parlamendi valimistel hea tulemuse saavutanud Isamaa kaasamine oleks Reformierakonnale ebamugav, seega võib arvata, et jätkub senine valitsuskoalitsioon.

Kuid see kõik on vaid poliitiline aritmeetika, mis on teisejärguline. Esmajärguline on vajadus panna Eesti riik jälle toimima – et tekiksid ideed, kuidas elavdada miinusmärgiga majandust; et ministrid võtaksid oma vastutusala tõsiselt ja et meil oleks realiseeritav plaan laskemoonaostu rahastamiseks.

Tagasi üles