Vahur Luhtsalu Väike ellujäämisõpetus maailma väikeriikidelt Eestile. Kuuba vs Soome (1)

Vahur Luhtsalu
, diplomaat ja kolumnist
Copy
Vahur Luhtsalu
Vahur Luhtsalu Foto: Erakogu

Väikeriigid eksisteerivad vaid suurriikide armust, teisisõnu sõltuvalt suurriikide huvidest või nende puudumisest, kirjutab diplomaat ja kolumnist Vahur Luhtsalu.

Ülemaailmne koroonakriis ja sellele järgnenud Ukraina sõda (või sõjaline erioperatsioon nagu ametlik Venemaa seda relvakonflikti tänaseni kutsub), pole jätnud puutumata ka meid. Lääneriikide ühised majandussanktsioonid ei ole löönud niivõrd Venemaa pihta nagu oodati, vaid on kahjustanud mitmete Euroopa riikide majandusi.

Kui eelmine aasta alandas reitinguagentuur Fitch Eesti pikaajalise riigireitingu tasemelt AA- astme võrra allapoole A+ tasemele, siis alles hiljuti ka Standard & Poors. Meie meedias tihti kõlavad sõnumid – et Eesti (ja NATO) on sõjas Venemaaga ja Ukraina sõdib Eesti (ja NATO) eest – kergitavad ehk kaitsetahet, kuid majandusele väga palju hoogu juurde ei anna. Ise relvastumine ja Ukraina aitamine relvadega ja igal muul moel, nõuab aga üha enam rahalisi väljaminekuid. Nii reitinguagentuuride hinnang, valdavalt kõlavad meediasõnumid ja kõik muud asjaolud kogumis loovad tumedates värvides taustafooni, mis paneb Eestis toimetavaid ettevõtjaid, investoreid ja võlausaldajaid sügavalt mõtlema enne iga suurema otsuse tegemist.

Tagasi üles