Rainer Saks Ukraina droonid hävitasid kaks ründelennukit SU-34 (4)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Julgeolekuekspert Rainer Saks.
Julgeolekuekspert Rainer Saks. Foto: Tairo Lutter

Putini rahuettepanek taotleb soodsatel tingimustel pausi Vene relvajõudude võitlusvõime taastamise ajaks, et Ukraina täielikult oma kontrolli alla võtta, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Venemaa juht Vladimir Putin esines ettekandega välisministeeriumi personali ees, millest vormistati meediasse Venemaa seisukoht rahuläbirääkimiste alustamiseks Ukrainaga. Venemaa presidendi sõnade kohaselt on ta valmis andma käsu tulevahetuse lõpetamiseks ja rahuläbirääkimiste alustamiseks, kui Ukraina loovutab täielikult Luhanski, Donetski, Hersoni ning Zaporižžija oblasti alad Vene relvajõudude kontrolli alla. Lisaks peab Ukraina veenvalt loobuma NATO liikmelisuse taotlemisest.

See avaldus reaalusega kuigivõrd kokkupuutes ei ole ja on koostatud eelkõige selleks, et lahustada Šveitsis algava rahukonverentsi päevakorda ning tulemusi. Teisalt kõneleb see avaldus väga täpselt Venemaa juhtide praegusest poliitikast Ukraina suunas. Kõigepealt ei mainita teadaandes Harkivit, kuna peale Harkivi-suunalise pealetungi ebaõnnestumist oleks tegemist erakordselt piinliku nõudmisega. Oluline on Hersoni ja Zaporižžija oblasti endale nõudmine. Ühtpidi on need territooriumid juba Vene seaduste järgi Venemaa territooriumiks kuulutatud. Kuid olulisem on, et neid oblasteid täielikult hallates saaks Venemaa enda kontrolli alla ulatusliku platsdarmi Dnepri läänekaldal. Vene armee oli mäletatavasti sunnitud taanduma Dnepri läänekaldalt 2022. aasta novembris.

Tagasi üles