JUHTKIRI Vastutab Pevkur, aga ka Kallas (38)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts.
  • Valitsus pole enam töövõimeline.
  • Kaitsevaldkonna eest vastutab ka peaminister.
  • Võibolla on Kaja Kallasel teisik.

Reedel puhkes järjekordne skandaal, kui ajakirjandusse lekkis reformierakondlase ja riigikogu riigikaitsekomisjoni liikme Kristo Enn Vaga kiri erakonnakaaslastele. Selles soovitati kaitseminister Hanno Pevkuril tagasi astuda, et «säilitada Kaja valitsuse tõsiseltvõetavus ja juhtimiskvaliteet kaitsevaldkonnas».

Kristo Enn Vaga viitas oma kirjas Postimehe ajakirjaniku Mikk Salu reedel ilmunud loole «Selle koalitsiooni aeg on läbi». Kuid pigem tuleb nõustuda Mikk Saluga, sest on raske uskuda, et Hanno Pevkuri ohverdamine selle «tõsiseltvõetavuse» ja «juhtimiskvaliteedi» tagasi tooks. Ministrite vahetamine ei saa lahendada probleemi, mis saab alguse peaministrist.

Paraku jääb mulje, et Reformierakonnas ei julge keegi oma juhile karmi tõtt näkku öelda. Selle asemel eelistatakse ministrite ohverdamisega agooniat pikendada. Muidugi vastutab kaitsevaldkonna eest kaitseminister, kuid praegusel juhul see olukorda ei päästa.

Viimase küsitluse järgi usaldab Kaja Kallast 22 protsenti Eesti elanikest, mis tähendab, et peaministri tõsiseltvõetavusest ei ole ammu enam midagi alles ja sellest saab aru valdav enamik Eesti rahvast. Kahjuks meie peaminister ise sellest aru ei saa.

Kümme päeva tagasi tagasi ilmus Atlanticus lugu pealkirjaga «Mida Euroopa kardab». Kaja Kallas rääkis ameerika ajakirjanikule, kuidas ta on istunud koos teiste riigijuhtidega Venemaa ohtu arutades ja on oma märkmikku kirjutanud read: «Mõnede siinolevate riikide jaoks on julgeolekust ja riigikaitsest rääkimine meeldiv intellektuaalne arutelu, meie jaoks on see eksistentsiaalne.»

Kas kellelegi, kes vaatas neljapäevast valitsuse pressikonverentsi jäi mulje, et meie peaministri jaoks on riigikaitsest rääkimine eksistentsiaalne? Kui inimene hakkab irooniliselt rääkima viiekordsest automaksust, kas siis tema jaoks on küsimus eksistentsiaalne?

Hanno Pevkuri ohverdamine valitsuse tõsiseltvõetavust tagasi ei too. Ministrite vahetamine ei saa lahendada probleemi, mis saab alguse peaministrist.

Peaministri käitumisest paistab välja mingi arusaamatu kibestumine. Kui inimestele ei meeldi automaks, siis ei tähenda see veel, et nad ei oleks nõus riigikaitsemaksuga või muul moel riigikaitse heaks ohvreid tooma.

Tegelikult on see kõik väga kurb, sest enne 2023. aasta valimisi oli Kaja Kallas hea peaminister. Ilmselt sai allakäik alguse sealt, et tema ja tema erakond ei saanud aru, mille pärast valijad neile oma hääle andsid. Valimisvõitu tõlgendati selliselt, et Eesti inimesed andsid oma hääle maksuküüru kaotamise ja 100 euro saamise lootuses.

Aga võib-olla ei ole Eesti inimesed nii rehepaplikud, kui Reformierakonnas arvatakse? Võib-olla andsid Eesti inimesed oma hääle erakonnale, kellest loodeti, et see meid Venemaa eest kaitseb.

On veel üks võimalus. Aga äkki on Kaja Kallasel teisik? Miks räägib Kaja Kallas Euroopas üht juttu ja Eestis teist?

Kui nii, siis tuleks see Euroopa Kaja Kallas kiiremas korras Eestisse tuua. Või veelgi parem – saata see Eesti Kaja Kallas kohe Euroopasse.

Tagasi üles