RAINER SAKS Sõda Ukraina vastu läks Venemaale eile oluliselt kallimaks (5)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Juhtivad tööstusriigid on otsustanud Ukraina pikaajalise rahastamise ning ilmselt asenduvad ukrainlaste nõukogude päritolu relvad ajapikku lääne relvastusega. Pildil tegutseb ukrainlaste tank T-72.
Juhtivad tööstusriigid on otsustanud Ukraina pikaajalise rahastamise ning ilmselt asenduvad ukrainlaste nõukogude päritolu relvad ajapikku lääne relvastusega. Pildil tegutseb ukrainlaste tank T-72. Foto: GENYA SAVILOV

G7 tippkohtumisel külalisena viibiv Ukraina president kirjutas alla julgeoleku- ja koostöölepingutele Jaapani ja USAga. Lepingud kehtivad kümme aastat, nagu ka teiste riikide sõlmitud analoogsed lepingud, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Jaapan annab esimese aasta jooksul Ukrainale abi 4,5 miljardi dollari väärtuses, mis katab lisaks sõjalisele abile ka majandus- ja humanitaarkoostöö valdkonnad. Jaapani jaoks on sellise lepingu sõlmimine erakordne ja tähistab uue julgeolekupoliitika perioodi algust.

Venemaale peaks see andma eelkõige hoiatuse, et veel üks Ukraina toetamise protsess on fikseeritud pikema perspektiiviga ning edaspidi tulevad uued otsused palju kergemini. Sõda Ukraina vastu läks Venemaa jaoks oluliselt kallimaks.

Tagasi üles