LOODUSFOTO Kägu valib oma lastele kasuvanemad, keda ta saab usaldada (2)

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Kägu on meie selle aasta lind. Isaskägu (pildid) on halli-valge-mustatoonides, emaskägude sulestikus on vähem või rohkem pruuni.
Kägu on meie selle aasta lind. Isaskägu (pildid) on halli-valge-mustatoonides, emaskägude sulestikus on vähem või rohkem pruuni. Foto: Rein Kuresoo

Käo kukkumist on olnud kuulda maikuu algusest saadik ja seda jätkub veel juuni lõpuni. Kogu selle aja vältel sokutavad emaskäod oma mune teiste lindude pesadesse.

Üks huvitavamaid tõiku käo sigimiskäitumises on see, et eri emaskäod on spetsialiseerunud munema kindlat liiki värvuliste pesadesse. Lindude munad on välimuselt erinevad ja kui käo munetud muna teistest pesas olevatest munadest liiga palju erineb, võib hauduv värvuline selle välja visata.

Käo muna (mis on suhteliselt suure linnu kohta küll üllatavalt väike) on siiski suurem kui peremeeslinnu muna, kuid selle värvus ja muster klapivad hästi. Kuna kägu ise oma muna välimust valida ei saa, muneb ta võimaluse korral ikka ühe kindla värvulise pessa – ja see on just seesama liik, kelle pesas emaskägu ise üles kasvas.

Tagasi üles