Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ERKKI KOORT Kaks asja, mis sõjas muutust soosivad

Copy
Ameerika mitmikraketiheitja HIMARS tohib nüüd tulistada Harkivi oblastist üle piiri Venemaale. Ilma Moskva strateegilise valearvestuseta oblasti ründamisel ei oleks Ukraina mitmelt lääneriigilt Venemaa territooriumi ründamiseks luba saanud.
Ameerika mitmikraketiheitja HIMARS tohib nüüd tulistada Harkivi oblastist üle piiri Venemaale. Ilma Moskva strateegilise valearvestuseta oblasti ründamisel ei oleks Ukraina mitmelt lääneriigilt Venemaa territooriumi ründamiseks luba saanud. Foto: Picryl.com

Ukraina sõjas paistab olevat jõudnud kätte mingi uus ja kummaline faas. Sõjategevus tammub justkui paigal, kuid käib tugev eelduste loomine järgmisteks sammudeks, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Kätte on jõudnud aeg, kui Venemaal on taas hakanud rindel minema halvemini. Kuigi mõnes kohas on Venemaa hõivanud juurde maad, on edasiliikumine olnud keeruline ning tulnud suurte kaotuste hinnaga. 2024. aasta jooksul on Moskva väed suutnud vallutada umbes 2/3 Hiiumaa suuruse territooriumi. Seda pole vähe, kuid arvestades, et kunagi oli tegu teise armeega maailmas ning Ukrainal oli vahepeal tõsiseid probleeme lääne abi kättesaamisega, pole seda ka palju. Pealegi ei ole see üks tükk, vaid tuleb kokku sajameetriste juppide kaupa tuhandekilomeetrisel rindejoonel.

Võimalik, et ka kaitseminister Beloussov peab sarnaselt  kindral Surovikiniga kusagilt «välja tagurdama».

Tagasi üles