Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ERKKI BAHOVSKI Euroopa valimised võisid mõjutada Ukraina abistamist (1)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Ehkki Euroopa Parlament pole kõige tähtsam otsustaja, kui jutt läheb Ukraina abistamisele, võisid Euroopa valimised mõjutada Ukraina abistamist ja sellega ka sõja edasist käiku, kirjutab arvamustoimetaja Erkki Bahovski. 

Euroopa tasemel on kaks suurimat Euroopa valimiste kaotajat Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Saksamaa kantsler Olaf Scholz. Macron koguni nii palju, et ta kuulutas välja erakorralised parlamendivalimised. Samas on just Prantsusmaa ja Saksamaa ELi võimsaimad riigid ja seega on nende toetus Ukraina abistamisel ääretult oluline. Kui nüüd nii Macroni kui ka Schol­zi positsioon kõigub ja kui sisepoliitika võtab esikoha Ukraina abistamise ees, siis võib abi Ukrainale taas takerduda. Nii nagu me nägime USA abipaketiga, mille vastuvõtmine Kongressis venis kuudepikkuseks.

Samas ei ole Euroopa valimistulemused Ukrainale ühemõtteliselt halvad. Euroopa valimiste võitja on kindlasti Euroopa Komisjoni praegune president Ursula von der Leyen, kes võib nüüd vähemalt parlamendi häältega loota enda ametisse tagasi kinnitamisele. Teine suur võitja on Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Mõlemad on olnud Ukraina suured toetajad. Kusjuures Meloni on pidanud vaigistama venemeelseid hääli enda partei Itaalia Vennad sees.

Tagasi üles