Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

KALEV KALLEMETS Keskne eksitus väikereaktorite käsitlemisel meedias (3)

Kalev Kallemets
Kalev Kallemets Foto: Andres Tohver

Keskne eksitus on käsitleda kõiki väikereaktoreid ühe «väikereaktori tehnoloogiana», kirjutab Kalev Kallemets, Fermi Energia juhatuse esimees.

Postimees vahendas kokkuvõtet Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) uuringust viitega, et ka Eestis on väikereaktorite kasutuselevõtt teemaks. Vastab tõele, et Fermi Energia valis 2022. aasta lõpus pooleaastase tehnoloogiavaliku protsessis välja GE Hitachi BWRX-300 kui kõige rajamiskindlama, väikseima tehnilise riski, käidukogemusega ja olemasoleva kütusega väikereaktori tüübi.

Kaalukaim põhjus selleks oli, et esmareaktori rajab Kanadas väga keerukate CANDU reaktorite tööea pikenduse ümberehitustega tõestatult tähtajas ja vähenevate kuludega hakkama saav tuumajaamade omanik OPG ja ehitusettevõte Aecon. Teine põhjus oli, et BWRX-300 reaktor kasutab 90 protsenti juba olemasolevate keevaveereaktorite (KVR) puhul kasutatavaid komponente ehk tehniline risk on madalaim, samas kui tänu väiksusele saavutatakse elektritoitest mittesõltuv (passiivne) ohutus ja süsteemi lihtsus. Pikem selgitus valikust siin.

Tagasi üles