Hannes Toomsalu Ühe käega võitlev Ukraina

Hannes Toomsalu
, erukolonel (Isamaa)
Copy
Erukolonel, Kaitseliidu Pärnumaa maleva taasloomise eestvedaja Hannes Toomsalu.
Erukolonel, Kaitseliidu Pärnumaa maleva taasloomise eestvedaja Hannes Toomsalu. Foto: Urmas Luik

Viimasel ajal on olnud palju juttu sellest, et Ukrainal on sõjas «üks käsi selja taha seotud», kuna lääne relvastust ei tohi kasutada Venemaa vastu, kirjutab erukolonel Hannes Toomsalu (Isamaa).

Alles hiljuti kurjustasid ameeriklased, kui Patriot-süsteemiga võeti maha õhusihtmärgid Venemaa kohal. Mis siis, et see õhuvahend oli platvormiks raketile või planeerivale pommile, millega rünnati Ukrainat. Brittidel ja prantslastel pole vist seda probleemi olnud SCALP-rakettide kasutamisel. Paraku seetõttu, et Krimmi ikkagi loetakse Ukraina osaks ja Venemaa üksuste ründamine Krimmis ei tähenda Venemaa territooriumi ründamist. Ei ole kuulnud, et SCALP-raketiga oleks rünnatud mõnda lokatsiooni Belgorodi või Kurski oblastis. Eelmisel nädalal tuli riikidelt lõpuks hulk poliitilisi avaldusi, millega lubati või keelati kingitud sõjavarustuse kasutamine väljaspool Ukrainat.

HIMARSi märgatav mõju eelmisel aastal Ukrainas kadus paari kuuga. Agressor hakkas oma vägesid koondama kaugemal 70 km joonest ja õppis ka HIMARSi reaktiivmürskude GPSi segama. Järgneva aasta jooksul õnnestusid ukrainlastel peamiselt üllatus- või UAVdega kombineeritud rünnakud ja rünnakud venelaste omade «ämbrite» tõttu. Kuna Harkivi suunal olid Vene väed «lääne piirangute kaitsva piiri» taga, siis sinna võis agressor koondada nii üksuseid kui ka suurtükiväge, kartmata Ukraina kaugtule mõju. Tegemist on viimase aja eheda näitega sellest, et kui sul ei õnnestu vastase vägede koondumisalasid varakult rünnata, siis rünnatakse sind.

Tagasi üles