Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Triinu Allika Toiduohutuse tagamiseks peab olema vastav kultuur

Triinu Allika
Triinu Allika Foto: Postimees

Ohutu toit on miski, mis on muutunud normaalsuseks, ja mõte sellest, et toit võiks olla tarbijale ohtlik, ei käi just iga päev meie mõtetest läbi. Tahame tunda end hästi ja turvaliselt ning saastunud toit, kõhulahtisus või hoopis karmimad tagajärjed on pigem arengumaade probleem, kirjutab põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna juhataja Triinu Allika

Et toit oleks ohutu, tuleb selle käitlemise igas etapis täita hulganisti seadustest tulenevaid nõudeid. Nende nõuete täitmise kohustus lasub käitlejal, kelleks võib olla nii toidu tootja, pakendaja, vahendajad kui ka müüja.

Selleks et toidu käitlemine toimuks ohutult ja riskid oleksid maandatud, peab ettevõttes olema lisaks headele tootmistavadele ning HACCP süsteemile kujundatud toiduohutuskultuur. Justnimelt kultuur. 2021. aastal kehtestas Euroopa Komisjon nõude, et igas toidukäitlemisettevõttes peab olema kujundatud toiduohutuskultuur, kus mängib suurt rolli see, kui pühendunud on ettevõtte juhtkond. See tagab alates juhtkonna tasemest arusaama toiduohutuse olulisusest ning piisavad ressursid selle pidevaks parendamiseks.

Märksõnad

Tagasi üles