Operatsioon «Overlord» andis tagasilöögi (1)

Eero Medijainen
, Tartu Ülikooli uusima aja professor
Copy
Normandia dessandis said kõige rängemalt kannatada esimese rünnakulainega maale jõudnud sõdurid, nende järel tulnutel läks maabumine suhteliselt rahulikult.
Normandia dessandis said kõige rängemalt kannatada esimese rünnakulainega maale jõudnud sõdurid, nende järel tulnutel läks maabumine suhteliselt rahulikult. Foto: US rahvusarhiiv/AFP Photot/Scanpix

Sageli korratakse, et minevikku tundmata elame tulevikuta. Mõnikord tuleks aga meenutada, et ilma ajaloo paineta oleksid otsused mõistlikumad.

Kümne aasta eest õnnestus Venemaa valitsejal Vladimir Putinil minevikule rõhudes eurooplaste pead segi ajada. Siis alustas tegevust nn Normandia formaat. Need olid Venemaa, Prantsusmaa, Saksamaa ja Ukraina esindajad, keda Normandia riikide grupiks või keskuseks kutsuti. See vihjas ühtekuuluvusele, sest D-päeva 70. aastapäeva tähistamise nimel üritus algatatigi. Grupp kohtus ligi viis aastat ja Ukrainal tuli hiljem tulemustega leppida. «»

Seepärast tunduvad päris asjakohased tõlgendused, et D-Day tähistab hukatuse (ingl. k ​doom​) või koguni surma (​death​) päeva. Putini algatusel oli vähe tegemist kunagiste Normandia kangelaste ja tollaste liitlastega.

Tagasi üles