Tarmo Soomere Pakkudes lastele parimat

Tarmo Soomere
, Eesti Teaduste Akadeemia president
Copy
Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere.
Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere. Foto: Konstantin Sednev

Hiljutise lastekaitsepäeva puhul sobib meenutada Antoine de Saint-Exupéry tähelepanekut, et lapsed peavad suurte inimestega väga kannatlikud olema. Suured inimesed kipuvad ikka omi asju ajama ja pakkuma lastele seda, mis suurtele oluline. Aga selleks, et lapsed suureks kasvaks, on neile enamasti hoopis midagi muud vaja. Ennekõike sellist tarkust, millel ka mitmekümne aasta pärast väärtus oleks, kirjutab Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere.

Kuidas seda korraldada, õppisime eelmisel aastal Uusikaupunkis. Nimest hoolimata pole see üldse uus linn. Linnaõigused on tal aastast 1617, mis põhjanaabrite juures märkimisväärne. Rakvere suurune linnake läks ajalukku kohana, kus 1721. aastal lõpetati Põhjasõda. Meie jaoks lõppes sellega müütiline Rootsi aeg ja algas lõimimine Venemaaga.

Nagu väike rahvas, saab ka väike linn end suureks teha. Tehes midagi sellist, mis inimesi kõnetab. Kõigepealt oma inimesi. Neile saab siis toetuda, kui on vaja midagi suuremat üles ehitada või maailma tähelepanu võita.

Tagasi üles