Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Modi ja Jaishankar ajavad eneseteadlikku välispoliitikat (2)

Copy
India välisminister Subrahmanyam Jaishankar oma kodumaa lipu taustal.
India välisminister Subrahmanyam Jaishankar oma kodumaa lipu taustal. Foto: Hiro Komae/POOL/AFP/Scanpix

India välisminister Subrahmanyam Jaishankar äratas Euroopas laiemat tähelepanu 2022. aasta juunis Bratislava julgeolekufoorumil peetud kõnega. Ta mitte ainult ei kaitsnud oma riigi otsust suurendada naftaoste sõda alustanud Venemaalt, vaid kritiseeris teravalt läänekeskset arusaama maailmast.

«Kuidagi peab Euroopa välja kasvama mõtteviisist, et Euroopa probleemid on maailma probleemid, aga maailma probleemid Euroopa probleemid ei ole,» rääkis Jaishankar siis. Ta teatas, et India ei kavatse alluda lääne survele ega lõpeta kaubandussuhteid Venemaaga, vaid lähtub enda huvidest, seostades neid nn globaalse lõuna riikidega laiemalt.

India võõrustatud G20 tippkohtumisel mullu septembris tuli taotlus olla globaalse lõuna eeskõneleja veelgi selgemalt esile. Toona pidas India oma suureks diplomaatiliseks võiduks Aafrika Liidu ühinemist G20ga, ning oluline enesekehtestus oli seegi, kui valitsusjuht Narendra ​Modi esitles end Bharati peaministrina, mis on India omanimetus paljudes Indias kõneldavates keeltes.

Tagasi üles