Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ADVOKAADID SELGITAVAD Mitte ainult USAs! Ka Eestis võib kuriteos süüdimõistetu saada vabalt presidendiks (5)

Vabariigi Presidendi Kantselei hoone Tallinnas Kadriorus.
Vabariigi Presidendi Kantselei hoone Tallinnas Kadriorus. Foto: Mihkel Maripuu

Viimaste päevade uudiste valguses Donald Trumpi kohta on ilmselt paljudel tekkinud küsimus, kas tõesti võib presidendiks saada isik, kes on kuriteos süüdi mõistetud. Selgub, et selline võimalus on olemas ka Eestis, kirjutavad TGS Balticu vandeadvokaat Vitali Šipilov ja jurist Enelin Terav.

Nii Ameerika Ühendriikides, Eestis kui ka mujal maailmas on viimasel nädalal palju arutatud küsimuse üle, kas ja kuidas võib Donald Trumpi süüdimõistev kohtuotsus mõjutada tema võimalust kandideerida USA presidendiks. Valdavas osas arvatakse, et süüdimõistev otsus kuidagi Donald Trumpi kandidatuuri ei mõjutaks.

Põhjus selleks peitub eelkõige USA põhiseaduses, mille järgi peab isik presidendiks kandideerimiseks olema vähemalt 35-aastane, sünnipäraselt USA kodanik ning olema  olnud USA elanik vähemalt 14 aastat. Kõik, kes vastavad neile nõuetele, võivad kandideerida. Tegemist poleks ka esimese korraga, kui USA presidendivalimistel osaleks kuriteos süüdimõistetud isik. 1920. aastal kandideeris presidendiks ja teenis kokku 3,4 protsenti valijate häältest Eugene Debs, kes kandis samal ajal koguni vanglakaristust.

Tagasi üles