Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Jüri Kuuskemaa Suka Antonite pärandi seas on tsemendivabrik ja Okasroosikese loss

Copy
1870. aastal rajas Kunda mõisnik John Girard de Soucanton Kunda jõe äärde tsemenditehase. Praegu tuleb Kunda Nordicu tsemenditehasest kogu Baltikumi ja Põhjamaade tsement. Kui enne oli turul ka Venemaa ja Valgevene tsement, siis praegu seda arusaadavalt enam ei ole.
1870. aastal rajas Kunda mõisnik John Girard de Soucanton Kunda jõe äärde tsemenditehase. Praegu tuleb Kunda Nordicu tsemenditehasest kogu Baltikumi ja Põhjamaade tsement. Kui enne oli turul ka Venemaa ja Valgevene tsement, siis praegu seda arusaadavalt enam ei ole. Foto: Sander Ilvest

Kleio mäletab, kuidas Soucantonide suguvõsast said Suka Antonid ja kuidas nende pärandit on Eesti tihedalt täis, kirjutab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa. 

Aastal 1794 asus Tallinna Saksamaalt õnne otsima tulnud prantsuse aadlist pärinev doktor Girard de Soucanton. Ta saigi siin järje peale, abielludes kohaliku linnapea tütrega ning asudes tegutsema äri alal. Nende järglased elasid ja toimetasid Eestis kuni saksakeelsete lahkumiseni aastal 1939. Nad olid tegusad ja andekad.

Olles liitunud linna ärieliidiga, olid neli Girardi koguni linnapead. Nagu aadlikele kohane, said nad mõisaomanikeks. Girard de Soucantonide mõis oli Kundas, kuhu nad asutasid tänini tegutseva tsemendivabriku.

Tagasi üles