Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ANTI POOLAMETS Enne valimisi käte raudu panek pole kunagi juhus (4)

Copy
Donald Trump süüdimõistva kohtuotsuse järgsel pressikonverentsil.
Donald Trump süüdimõistva kohtuotsuse järgsel pressikonverentsil. Foto: PETER FOLEY

Tasub meelde jätta: vahetult enne valimisi algatatud kohtuasjad, kaamera ees käte raudu panek, on peaaegu alati poliitiliste vastaste organiseeritud rünnak, võtab Anti Poolamets Trumpi-kaasuses seisukoha.

Õigussüsteemi instrumentaliseerimine poliitilise võitluse jaoks ei ole uus asi, aga USA valimisvõitluses on see võtnud eriti kõrged pöörded. Ka panused on kõrged, sest Donald Trumpi valituks saamise mõjud saavad olema tuntavad kogu läänemaailmas. Kujutame vaid ette, kui Trump tõmbab rohepöördele pidurid peale, siis jäävad paljud suurettevõtted ilma miljarditest. USA saatkonnad lõpetaksid päeva pealt LGBT-lipuga lehvitamise. Loomulikult kasutab Trumpi vastasleer kõikvõimalikke vahendeid, et neid muutusi takistada.

Õigussüsteemi kasutatakse poliitilise relvana, sest sellega lüüakse mitu kärbest ühe hoobiga. Esiteks ei saa rünnatav poliitik keskenduda valimiskampaaniale, vaid peab käima kohtu vahet. Teiseks panustavad rünnaku korraldajad sellele, et keskmine valija ei jaksa süveneda, kes ja kui palju süüdi on või ei ole. Et küllap inimesed arvavad, et õige hõlma ei hakka keegi ja kus suitsu, seal tuld.

Tagasi üles