Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

DANIIL MARTIKAINEN-JARLUKOVSKI Navalnõist on saanud märter. See annab opositsioonile uued võimalused

Venemaa võimude poolt tapetud opositsionääri Aleksei Navalnõi mälestus Tallinnas Vene saatkonna ees.
Venemaa võimude poolt tapetud opositsionääri Aleksei Navalnõi mälestus Tallinnas Vene saatkonna ees. Foto: Eero Vabamägi

Aleksei Navalnõi jõudis teha vastuolulisi ja küsitavaid asju, ent peale tema tapmist ei pane neid keegi tähele. Ta populaarsus on pärast surma suurenenud ja temast on saanud märter, keda ei kritiseerita, kirjutab Tartu ülikooli tudeng Daniil Martikainen-Jarlukovski. 

Täna on Aleksei Navalnõi sünniaastapäev. Ta oleks saanud 48-aastaseks, kuid Vladimir Putini käsul tapeti ta vanglas. Varemgi oli Navalnõi kõige tuntum Vene opositsiooni eestvedaja, aga peale surma hakkas tema maine tunduvalt tõusma. Selle järel suurenes läänemaailma toetus opositsiooni tegevusele üleüldiselt.

Näiteks kohtus Navalnõi perekonnaga Joe Biden, mis on kogu Vene opositsiooni jaoks ennenägematu tase. Hiljuti toimus Julia Navalnaja ja Emmanuel Macroni kohtumine ja võltsitud presidendivalimiste järel loobus Euroopa Liit Putinit  legitiimse presidendina tunnustamast. Rahvusvaheline kogukond pöörab nüüd palju rohkem tähelepanu Vene opositsiooni tegevusele, mida nad elava Navalnõi juures ei teinud.

Tagasi üles