Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

EESTI KEELE ÕPPEJÕUD Tee eestikeelse koolini (8)

Parasjagu on tundi andmas kooli hing, eesti keele ja kirjanduse õpetaja Mari Randaru.
Parasjagu on tundi andmas kooli hing, eesti keele ja kirjanduse õpetaja Mari Randaru. Foto: Marko Saarm

Ühelt poolt on loomulik, et eestikeelsele haridusele üleminek kui viimaste aastakümnete olulisim ja suurim haridusreform tekitab hirme ja segadust, teisalt aga tuleb arvestada, et asjatud hirmujutud külvavad segadust nendes, keda see reform kõige rohkem puudutab, õpilastes ja nende vanemates, ning see ei tule edukale üleminekule kindlasti kasuks, kirjutavad Tartu Ülikooli ja Tallinna Ülikooli õppejõud eesotsas professor Birute Klaas-Langiga.

Pikk tee ühise eestikeelse kooli poole võib siiski sügisel tuua koolidesse lapsi, kes ei pruugi eesti keelt õppetööks piisaval määral osata. Osa nendest lastest alustab või jätkab õppetööd eestikeelsele õppele üleminevates koolides. On aga suur hulk vene või ka muu kodukeelega lapsi, kes vanemate valikul siirduvad eestikeelsesse kooli.

Tiiu Kuurme on oma 16. mai Postimehe arvamusloos äärmiselt murelik, et eestikeelsete ja venekeelsete laste koos õpetamine toob eesti keelele ja kultuurile kaasa hukatuslikud tagajärjed ja pärsib ühtlasi eestikeelsete laste õppetöös edenemist.

Tagasi üles