Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

KALEV STOICESCU Ukraina võimalusi ennast kaitsta ei tohi keegi piirata (1)

Harkiv 25. mail pärast venelaste õhurünnakut.
Harkiv 25. mail pärast venelaste õhurünnakut. Foto: Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform/Madiyevskyy Vyacheslav/Ukrinform

Lääne suurriigid peavad andma Ukrainale selge ja ühemõttelise loa kasutada lääne relvasüsteeme aktiivkaitseks, mis on peamine viis Venemaa nõrgestamiseks ja Ukraina initsiatiivi haaramiseks, et vabastada oma maa, kirjutab riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees ja Euroopa Parlamendi kandidaat Kalev Stoicescu (Eesti 200).

Ukraina vajadus kaitsta ennast Venemaa barbaarsete rünnakute vastu, mille sihtmärgiks on tsiviilelanikkond ning ukrainlaste elukeskkond ja elutähtis taristu, sealhulgas elumajad, haiglad, koolid ja lasteaiad, kaubanduskeskused, elektri- ja soojusjaamad ja palju muud, sai selgeks juba 25 kuud tagasi.

Lääneliitlased keeldusid otsekohe, veebruaris 2022, kehtestamast Ukraina territooriumi kohal lennukeelutsooni, viidates konflikti eskalatsiooni ja laienemise ohule. Ukrainale anti vahelduva eduga erinevaid õhukaitsesüsteeme, et kaitsta vähemalt kõige olulisemaid suurlinnasid. Pealinn Kiiev sai mõistagi kõige parema kaitse, kuid Ukraina on väga suur ning Venemaa hakkas ründama vähem kaitstud või suisa kaitsetuid linnu ja asulaid.

Tagasi üles