Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

TOOMAS ALATALU Moskva käigud väikeses piiririigis (1)

Copy
Otse Postimehest stuudios Toomas Alatalu. Kaardil on punasega tähistatud Moldova separatistlik Vene-meelne osa Transnistria.
Otse Postimehest stuudios Toomas Alatalu. Kaardil on punasega tähistatud Moldova separatistlik Vene-meelne osa Transnistria. Foto: Mihkel Maripuu

Neljapäeval toimus Prahas NATO välisministrite tippkohtumine. USA riigisekretär Antony Blinken pani sinna minnes enne jala maha ka Moldova pealinnas Chisinaus, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Blinkeni visiit meenutab tahes-tahtmatult tema eelmist väisangut Moldovasse 6. märtsil 2022. Meenutame, et selles väikeriigis püsib 1991. aastast ka Venemaa sõjaline eelpost Kagu-Euroopas – Transnistria.

Tasub mäletada, et suur sõda oli märtsis 2022 just alanud ja USA välisminister liikus marsruudil – Brüssel-Varssavi-Chisinau-Riia-Vilnius-Tallinn-Pariis (3.–8. märts 2022). Kiievisse ta ei läinud, pealegi oli USA-l seal hetkel ametis vaid asjur, sest saatkonna personal oli enne Venemaa rünnakut viidud Poola. USA saatkond Kiievis taasavati 18. mail 2022 – toon need faktid tagamaks selgust praegu eriti vahtu löödud Kremli juttudes sellest, mis kõik toimus samal ajal Valgevenes, Istanbulis ja mujal.

Tagasi üles