Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Ukraina löögid Venemaa tuumaheidutuse pihta (1)

Copy
Rootsi ja Prantsusmaa on lubanud Ukrainal rünnata enda antud relvastusega sõjalisi sihtmärke Venemaal, teised liitlased on loaga järgnenud või järgnemas.
Rootsi ja Prantsusmaa on lubanud Ukrainal rünnata enda antud relvastusega sõjalisi sihtmärke Venemaal, teised liitlased on loaga järgnenud või järgnemas. Foto: PAUL DZA / SIPA

Washington Post avaldas viitega oma allikatele teate, et USA presidendi administratsioonis on rahutust Ukraina rünnakute pärast Venemaa kaugseireradarite vastu. Kuna Venemaa kaotab seeläbi osa oma tuumaheidutusest, muudab see USA ametnike arvates strateegilist olukorda ebakindlamaks, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Venemaa muide ei saa tunnistada, et Ukraina on mingite primitiivsete vahenditega asunud hävitama tema strateegilist heidutust ja et Venemaal on sellega seoses probleeme. Lisaks ei saa nad jätta oma kodanikele muljet, et nende «võitmatu» armee ei suuda selliste õhurünnakutega toime tulla. Tegemist on seega Ukraina poolt väga targasti valitud sihtmärkidega. Vene armee kasutab neid radareid õhurünnakute läbiviimiseks Ukraina vastu ehk siis nende ründamine on igal juhul sõjaliselt põhjendatud.

Arvestades seda, et viimaste päevade kommunikatsioon strateegilisel tasandil on pannud Venemaa surve alla ning et Washingtonis on avaldatud muret tuumatasakaalu pärast, võib eeldada, et Venemaa püüab lähimate nädalate jooksul jõulisemalt kasutada tuumasantaaži lääneriikide mõjutamiseks.

Tagasi üles