Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JUHTKIRI Okupandile tuld! (2)

Copy
Illustratsioon: Urmas Nemvalts
  • Lääneriikide liidrid on iseendale kehtestanud piiranguid, kartes konflikti eskaleerida.
  • Näib nii, et Venemaa on suutnud tõepoolest läänt tuumarelvaga heidutada, pidurdades kohest relvaabi.
  • USA peaks lubama rünnata Ukrainale antud pikamaarakettidega Venemaa sõjalisi sihtmärke.

Tõenäoliselt oleks Venemaa juba ammu Ukraina sõja kaotanud, kui lääneriigid poleks kehtestanud endale «punaseid jooni». Neid on olnud palju. Algul ei antud tanke, siis lennukeid, siis kaugmaarakette ning relvasaadetistega on kaasnenud keeld neid kasutada Venemaa territooriumil.

Erukindralleitnant Ben Hodges, endine USA Euroopa vägede komandör, on korduvalt kritiseerinud USA poliitilist juhtkonda, et nad on sõnastanud enda jaoks mitmesuguseid piiranguid, mis on julgustanud Putinit sõda jätkama. Üksteise järel on nendest piirangutest loobutud, kuid see on tulnud kaotatud aja ja Ukraina kaitsjate elu hinnaga.

Neid piiranguid on lääneriikide liidrid iseendale kehtestanud, kartes konflikti eskaleerida, täpsemini, kartes Venemaa tuumanuia, millega sealne juhtkond on igal võimalikul juhul vehkinud. Kuid tuletame meelde, et olukorda pole enam võimalik eskaleerida: Ukrainat ründas imperialistlike ambitsioonidega Venemaa ise ning ta pole endale seadnud mingeid piiranguid ei rahvusvaheliste konventsioonidega keelatud relvastuse kasutamisel ega tsiviiltaristu ründamisel.

Lääneriigid peavad lubama Ukrainal Ukrainale antud relvastusega rünnata sõjalisi objekte Venemaal, kust lähtub rünnak Ukraina vastu.

Ainsaks piiranguks on olnud sellesama tuumarelva kasutamine. Nagu Ben Hodges on öelnud, mõjub tuumarelv kõige paremini heidutusvahendina: kui ta on olemas, aga teda ei kasutata. Näib nii, et Venemaa on suutnud tõepoolest läänt tuumarelvaga heidutada, pidurdades kohest piiramatut relvaabi. Kuid tuumarelva kasutamine – ka taktikalise tuumarelva piiratud kasutamine Ukrainas – ei annaks Venemaale mingit kasu.

Esiteks ei meeldiks see muidu Venemaad toetavatele hiinlastele, sest tuumalöök on nende ülioluline punane joon. Teiseks võib tuul kanda radioaktiivse saaste ka Vene vägede peale või koguni Venemaa territooriumile ning rünnaku tagajärjeks oleks laastatud maa, millega okupantidel pole suurt midagi teha. Pealegi pole mingit kahtlust, et Venemaa tuumarünnak Ukraina vastu ei murraks ukrainlaste kaitsetahet, sest neil lihtsalt pole midagi kaotada. Ja kolmandaks, kuuldavasti on USA lubanud anda tavarelvastusega hävitava löögi kohta, kust lähtus Venemaa tuumarünnak.

Siin jõuame asja tuumani. Lääneriigid peavad lubama Ukrainal Ukrainale antud relvastusega rünnata sõjalisi objekte Venemaal, kust lähtub rünnak Ukraina vastu. See on eriti Harkivi oblasti probleem, mis on Venemaa piirile lähedal. Venemaa annab oma territooriumilt kõigist torudest tuld, aga näiteks Ukrainas toodetud liikursuurtükid ei tohi Venemaa territooriumile vastu tulistada, kui neil on lääne moon. Muu päritoluga moon on aga suuresti juba ära kulutatud.

See on absurdne piirang ning mida varem see kaotatakse, seda parem. Rootsi on juba lubanud Ukrainal rünnata nende relvadega Venemaal asuvaid sõjalisi sihtmärke, nüüd on lisaks tulnud Prantsusmaa luba. Kui USA lubaks rünnata Ukrainale antud pikamaarakettidega Venemaa baase, tooks see sõja lõpu lähemale.

Tagasi üles