Jüri Kuuskemaa Keskaegses aidahoones asub nüüd Ukraina jumalaema kirik

Jüri Kuuskemaa
, kunstiajaloolane
Copy
Kunagine keskaegne aidahoone on saanud koduks Ukraina Kreeka-Katoliku Kirikule. Pühakojale viitab ainult viiluharjal paiknev kiviraamistuses tornikell.
Kunagine keskaegne aidahoone on saanud koduks Ukraina Kreeka-Katoliku Kirikule. Pühakojale viitab ainult viiluharjal paiknev kiviraamistuses tornikell. Foto: Mihkel Maripuu

Kleio mäletab, kuidas leerimajast sai KGB saapaladu ja siis ukrainlaste pühakoda, kirjutab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Annab otsida teist nii ürgse väljanägemisega keskaegset aidahoonet. Seesinane üllatab meid mitte üksnes oma väljanägemisega, vaid ka seega, et väheldane ilmalik ehitis on endasse majutanud pühakoja.

Hoone jääb Laboratooriumi tänavale, üsna Suurtüki tänava kõrvale. Nähtav on fassaadi konarlik müüriladu, milles väheldaste paekivide vahel torkavad silma ka mõned ehedal kujul seina pandud tumedad maakivid. Puhtalt tahutud paekivist äärised tuulutusavade ja kaubaluugiga jäävad teisele korrusele. Kaubaluugi kinnimüüritud olek annab aimu, et aidamajakest aidana enam ei kasutata.

Tagasi üles