Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Eesti kasutamata võimalus ehk kas britid on mõistuse kaotanud

Copy
Asendusteenistus seostatakse Eestis pigem tööga meditsiiniasutustes, kuid maailmapraktika näitab selle laialdasi kasutusvõimalusi paljudes sektorites.
Asendusteenistus seostatakse Eestis pigem tööga meditsiiniasutustes, kuid maailmapraktika näitab selle laialdasi kasutusvõimalusi paljudes sektorites. Foto: cliff1126/Pixabay

Ühendkuningriigi peaminister Rishi Sunak tuli välja plaaniga, mille kohaselt on tooridel soov taastada ajateenistus ning luua asendusteenistus. Miks asendusteenistus Eestile kasulik on, kirjutab Postimehe ja sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Eesti ühiskond on aastaid jätnud kasutamata lahenduse, mis pakub rohkelt võimalusi laiapindseks riigikaitseks ning samuti aitab ühiskonda teha tugevamaks ja säilenõtkeks. Juhan Kivirähk kirjutas mõned päevad tagasi hea artikli laiapindse riigikaitse kitsaskohtadest. Viis aastat tagasi olime suhteliselt samas seisus ning siin ei ole Ukrainas toimuv meid kuidagi äratanud.

Ukrainas käib kolmandat aastat täiemahuline sõjategevus ning see on andnud meile võimaluse ning aja õppida. Me oleme ühiskonnana kahtlemata õppinud, kuid nn rehkenduse oleme teinud ära osas, mis puudutab mürskude ostmist ja muud sõjalist riigikaitset. Ka mürskude ostmise juures ei küsi me, kas ostame vastase suurtükkide väljapeilimiseks radareid sama hooga kui mürske endid. Loodetavasti kinniste uste taga küsitakse, sest mürsud üksi ei tee suurt midagi.

Tagasi üles