Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Andres Herkel Tasub läbi lugeda ja järele mõelda (1)

Copy
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Euroopa Parlamendi valimised jäävad tihti liikmesriikides valijaile kaugeks, kujunedes hoopis ametisoleva koduvalitsuse usaldushääletuseks või siis tõmmates tähelepanu mõnele siseriiklikule küsimusele, mida Euroopa tasandil ei lahendata. Arvamustoimetaja Andres Herkel leiab siiski, et valimisi tasuks rohkem jälgida.

Endine male maailmameister ja Vene opositsionäär Garri Kasparov käis eelmisel nädalal ühes intervjuus välja mõtte, et eelolevad Euroopa Parlamendi valimised võivad olla Ukraina ja tema toetajate jaoks otsustavama kaaluga kui USA presidendivalimised sügisel. Tähelepanuväärne on see selle poolest, et peaaegu kõik – eurooplased kaasa arvatud – arvavad pigem vastupidi.

Kindlasti on maletajal õigus, et Euroopas on poliitilisi jõude ja terveid riike, kes saavad alusväärtustest teisiti aru ning pole valmis abikätt ulatama ei Ukraina rahvale ega teistele Venemaa potentsiaalse mõjusfääri riikidele. Nende positsiooni tugevnemine nõrgestaks ohtlikult lääne toetusvalmidust sõjas Vene agressiooni vastu.

Tagasi üles