ERUKOLONELI ANALÜÜS Hannes Toomsalu: Kuidas venelaste pealetung Harkivis seisma pandi ja mis edasi?

Hannes Toomsalu
, erukolonel (Isamaa)
Copy
18. üksik Ihor Sikorskõi nimeline maaväelennuväe brigaad Harkivi oblastis Izjumi lähistel. Helikopterid lahingülesandeid täitmas.
18. üksik Ihor Sikorskõi nimeline maaväelennuväe brigaad Harkivi oblastis Izjumi lähistel. Helikopterid lahingülesandeid täitmas. Foto: Erik Prozes

Mis küll oli venelaste eesmärk, kui nad Harkivisse tungisid? Nad suudaksid linna tulistada ka ilma piiri ületamata, teeb erukolonel Hannes Toomsalu (Isamaa) Harkivi sündmustest analüüsi. 

Kuigi agressori tegevusest Harkivi piirkonnas oli Ukraina kaitsjatel info juba aasta algusest, võeti seda kuidagi lõdvalt. Ei eeldatud mingit suuremat pealetungi või rünnakuid. Seetõttu tuli kahe nädala tagune venelaste tungimine üle riigipiiri kaitsjatele ootamatuna.

Praeguseks on teada, et Harkivi piirkonna üksuste juht vahetati kohe välja ja väidetavalt on 125. brigaadi juhtkonna vastu algatatud kriminaalasi. Ikka seetõttu, et info venelaste ettevalmistustest ja imbumisest halli tsooni oli olemas, kuid mingit Ukraina vastutegevust ei toimunud. Selle tulemusena kaotasid Harkivi suuna üksused elavjõudu, varustust ja territooriumit.

Tagasi üles