MIHKEL KUNNUS Kuidas teha selgeks, et inimliigil on sugusid kaks (12)

Mihkel Kunnus
, Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja
Copy
Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja Mihkel Kunnus.
Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja Mihkel Kunnus. Foto: Margus Ansu

Inimtekkelise ökokatastroofi näitlikustajatel pole lihtsam ülesanne kui neil, kes inimese kahesoolisusest räägivad, kirjutab Fookuse «Inimese ja looduse» toimetaja Mihkel Kunnus.

Sattusin platvormil X ühele kõnekale lõimele. Üks usin inimene oli teinud kõvasti tööd ja kogunud kokku suure hulga tippteadlaste (peamiselt erinevate bioloogiaharude) tsitaate, mis kinnitasid, et inimesel on sugusid kaks. Varieerusid vaid täpsustused ja laiendused, mõni kinnitas, et kõigil imetajatel on nõnda, mõni selgitas, et indiviidide soolisuse arenguanomaaliad ei moodusta veel kolmandat sugu või teisi sugusid. Kas see teadusautoriteetide paraad teeb – lõpuks ometi! – kõigile selgeks, et inimliigil on sugusid kaks? No vaevalt.

Usk või ideoloogia on ikka faktidest tugevam. Pealegi seisukoht, et faktid ja loogiliselt laitmatu argumentatsioon on paratamatult veenvad ja maailmapilti muutvad, on ise usk ja ideoloogia. Või, noh, ärme ütle usk ja ideoloogia, vaid et see on valgustuslik-ratsionaalse baasmüüdi fundamentaalne osa. «Vaidlused, mis on varustatud näidete ning teoreetiliste argumentatsioonidega, on alati jäänud viljatuks,» nendib mõrult kõige targem eestlane Uku Masing ühes oma küpse ea essees («Elpida echomen», 1979).

Tagasi üles