Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Raul Eamets Euroopa kui vana mees, kellel vaja palju raha (6)

Copy
Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.
Bigbanki peaökonomist Raul Eamets. Foto: Johan-Paul Hion

Euroopa majandus meenutab eakat meest – natuke valutab siit, natuke sealt, mingid tervisehädad on kroonilised, mõned ajutised. Ameerika tundub seevastu päris noore ja sportlikuna, eriti kui vaatame viimase aastakümne majanduskasvu tempot, kirjutab Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.

Hetkel on tekkinud omamoodi võistlus, kumb hakkab enne intresse langetama. Nii Euroopas kui ka Ameerikas on võtmenäitajaks inflatsioon. Kõik ootavad, millal selle tase jõuab maagilise kahe protsendini. Kokkuleppeliselt on kaks protsenti selline hinnatõus, mis on normaalselt areneva majanduse tingimustes igati aktsepteeritav. Nii Euroopas kui ka Ameerikas on hinnakasv samm-sammult sellele eesmärgile lähemale jõudnud. Aprillis oli ELi inflatsioon 2,4 protsenti, USAs seevastu 3,4 protsenti, ehk eesmärgini on veel minna. Kui Euroopas usutakse järjest rohkem, et esimene intressilangetus tuleb juunis, siis USAs ei prognoosita esimest intresside langetust enne septembrit. Vähemasti arvavad nii Reutersi analüütikud.

Madalamad intressid peaksid elavdama majandust, sest raha hind muutub odavamaks. See peaks julgustama investeeringuteks uusi laene võtma ja samuti vähendab intressimakseid varem võetud laenude puhul, kui just intress ei ole fikseeritud. Samas ei ole kõik murepilved veel hajunud. Hiljaaegu avaldati ELis I kvartali palgastatistika. Seda tehti ka Eestis.

Tagasi üles