Mart Vain Tõhusam sclerosis multiplex´i ravi säästaks riigile miljoneid

Mart Vain
, Roche Eesti arendusteenistuse juht
Copy
Mart Vain
Mart Vain Foto: Eero Vabamägi

Sclerosis multiplex'i patsientide tervise halvenemist vähendaks tõhusaima ravi parem kättesaadavus kohe haiguse algfaasis, mitte alles siis, kui muud ravimeetodid on ebaõnnestunud ja tervis on pöördumatult kahjustunud. Nii annaksime patsientidele ja nende lähedastele võimaluse elada täisväärtuslikku ja aktiivset elu, samal ajal hoiaksime riigi sotsiaalkulutustelt kokku mitmeid miljoneid eurosid, tõdeb Roche Eesti arendusteenistuse juht Mart Vain.

Eestis on ligikaudu 1500 sclerosis multiplex'i (SM) diagnoosiga inimest, kellest suurel osal on tuvastatud puue või töövõimekadu. Selle statistikaga oleme teiste Euroopa riikidega võrreldes kõige kehvemas otsas ning peamiseks põhjuseks on kõrge efektiivsusega ravimite ranged kasutuspiirangud.

Kuigi meil on kõik vajalikud ravimid olemas, on kõrge efektiivsusega ravi kättesaadavus just haiguse algfaasis ehk esimese ravivalikuna endiselt kehv. Teisisõnu on arstil väga piiratud võimalused kohe haiguse avaldudes määrata patsiendile tõhusaim ravi, mis võimaldaks osa patsientide puhul puude ja/või töövõimetuse väljakujunemist edasi lükata kümneid aastaid. Need inimesed saaksid tööl käia, elada tavapärast elu ning ümbritsevad inimesed ei oskaks aimatagi, et tegu on SM-patsiendiga.

Tagasi üles