Jüri Kuuskemaa Süüdimatu Vassili tulesurm anno Domini 1494

Jüri Kuuskemaa
, kunstiajaloolane
Copy
1482. aastal põletati Zürichis elusalt rüütel Richard Puller von Hohenburg, kes oli homoseksuaalses suhtes oma teenriga. Ka Tallinna raekohus mõistis eriti tõsiste kuritegude eest karistuseks tulesurma.
1482. aastal põletati Zürichis elusalt rüütel Richard Puller von Hohenburg, kes oli homoseksuaalses suhtes oma teenriga. Ka Tallinna raekohus mõistis eriti tõsiste kuritegude eest karistuseks tulesurma. Foto: Wikimedia Commons

Kleio mäletab, kuidas Tallinna raekohtul oli piiramatu võim ja missuguseid karistusi 500 aastat tagasi määrati, kirjutab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Viimane kohtulik hukkamine Eestis toimus aastal 2003 Patarei vanglas. Lask kuklasse kolme inimese tapmise eest. Pärast seda on Eestis olnud surmanuhtlused keelatud. Ent aastat viissada tagasi oli Tallinna raekohtul piiramatu võim inimeste elu ja surma üle. Raekohtu otsused neis asjus olid lõplikud ja edasikaebamisele ei kuulunud.

Enim kasutatud hukkamisvahendid olid mõõk ja köis. Kriminaalsuse tase oli siiski mõõdukas. Mõnelgi aastal polnud kohtufoogtil ja raekohtul tarvidust surmanuhtlusi määrata. Siiski on arheoloogid keskaegse timuka prügiaugust Võllamäel praeguse Liiva­laia tänava ääres leidnud 52 kolpa, mis on mõõgaga keha küljest eemaldatud.

Tagasi üles