Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

GARRI RAAGMAA Turg on ruumipime (1)

Garri Raagmaa
Garri Raagmaa Foto: Mailiis Ollino

Island ja Austraalia hakkasid turul kauplema kalapüügiõiguse ja veega. Piiratud ressursi turule viimine põhjustas ääremaade vaesumise ja sotsiaal-majanduslikud probleemid. Ehk me võime küll kiruda poliitikuid, kuid avaliku kontrolli hoidmine piiratud ressursi, loodusvarade, aga ka inimeste tervishoiu ja hariduse korraldamisel on hädavajalik, kirjutab kolumnist Garri Raagmaa.

Island sai omal ajal kalaga rikkaks. Siis, kui laevandus ja muu tehnoloogia lubas kala suuremates kogustes püüda ja eksportida. On küsitav, kas ilma heeringata Islandi moodne heaoluühiskond oleks ülepea saanud kujuneda. 20. sajandi alul taanlaste ja norralaste alustet kalaäris hakkasid osalema ka islandlased ja oma rahvusest rahameeste olemasolu aitas kaasa iseseisvumisele 1944. aastal.

Esimene heeringatehas rajati Siglufjörðurisse 1911. aastal, millele järgnesid suuremad kalatehased paljudes sadamates. Praegu on Islandil kalanduskobar ülimalt konkurentsivõimeline, tootes terviklikule väärtusahelale kõike vajalikku: alustades kalafileest ning lõpetades traalerite ja kalatöötlemismasinatega.

Tagasi üles