Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Jüri Kuuskemaa Rüütelkonna hoonest saab Eesti Vabariigi esindushoone (1)

Copy
Endise kahvaturohelise asemel katab Rüütelkonna hoonet taas pruunikashall värv, mis on 1849. aastal avatud hoonetiiva algupärane värv.
Endise kahvaturohelise asemel katab Rüütelkonna hoonet taas pruunikashall värv, mis on 1849. aastal avatud hoonetiiva algupärane värv. Foto: Madis Veltman

Kleio mäletab, kuidas kunagine aadlike kants on olnud koduks mitmetele Eesti Vabariigi olulistele asutustele, kirjutab kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Rüütelkonna hoone üldehitustööd hakkavad lõppema. On lammutatud mõned hilisemad vaheseinad nii vanemas, Kohtu tänava poolses tiivas kui ka uuemas osas palgega toomkiriku poole.

Eriti suure metamorfoosi on läbi teinud Kohtu tänava poolne, 1690. aastatel ehitatud tiib, kust on lammutatud kõik hilisemad kambrikesed ja koridor ning taastatud kunagine esinduslik, avarate ja kõrgete ruumidega lahendus. Seal on tööde käigus leitud nii suur, 60-ruutmeetrine plafoonmaal Veenuse ja putodega kui ka endise rüütelkonna peasaali maalingutega laudpõrand. Pehkinud ja vajunud lagede asemele on saanud uued, traditsioonilise krohvkattega.

Tagasi üles