Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MART RAUDSAAR Ahne riik ja rikkad inimesed (11)

Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Madis Veltman

Tõenäoliselt mäletavad lugejad telesaadet «Kes tahab saada miljonäriks?». Eesti elu on arenenud kiiresti ning märkamatult on meist paljudest saanudki miljonärid – tõsi küll, kroonimiljonärid. Näib, et rahahädas riigil on seda raske vaadata, ajamata kätt inimeste taskusse, kusjuures ebapopulaarne otsus tahetakse veeretada omavalitsuste kraesse. Jutt käib muidugi maamaksust, kirjutab arvamustoimetuse juhataja Mart Raudsaar.

Juba pikka aega on teemaks olnud maa uus hindamine ning sellest tulenev võimalik maamaksu tõus. Postimees on kirjutanud, et plaanitakse kaotada kodualuse maa maksuvabastus ning tõsta maksubaasi 0,5 protsendilt maa maksustamisväärtusest ühe protsendini. Igaüks võib ise arvutada, mida peaksid maksma koduomanikud Tallinnas või Nõmmel.

Tegemist on võimaliku maksimaalse maksuga. Reaalse maksutõusu otsustab omavalitsus. Riik lubab neil nüüd, kui nad soovivad, maamaksu tõsta järgmisel aastal kuni 50 protsenti ja sealt edasi kuni 100 protsenti aastas. Omavalitsustel, nagu me teame, raha aga napib, sest riik pigistab neid nii, nagu oskab.

Tagasi üles