LAVLY PERLING Avalik kiri Kaja Kallasele ja Mart Võrklaevale – loobuge kiirlaenu mentaliteedist (49)

Lavly Perling
, Parempoolsed juht
Copy
Parempoolsete juht Lavly Perling.
Parempoolsete juht Lavly Perling. Foto: Tairo Lutter

Peaminister Kaja Kallas ja rahandusminister Mart Võrklaev, riigirahanduse kriis ähvardab just praegu kõigi eestlaste elujärge. Teie ülesanne on selle ohuga tegeleda, mitte parteihuvidest lähtudes punaseid jooni tõmmata, kirjutab Parempoolsete juht Lavly Perling.

Kaja Kallas ja Mart Võrklaev, teie ühine ülesanne on juhtida riigi rahandust. Praegu tähendab see ühemõtteliselt vajadust saavutada otsekohe kokkulepe miljardi euro kärpimiseks, et jääda riigieelarvega lubatud puudujäägi piiridesse, vältimaks sellele ületamisele järgnevat Euroopa Liidu menetlust, mainekahju, vahest isegi riigireitingu langust ja laenude kallinemist. Praktikas tähendab see, et koalitsioonierakonnad tuleb pilvedest alla maa peale tuua, partneritele tuleb näidata numbreid ja selgitada, mida need tähendavad.

Selle asemel olete te alustanud läbirääkimisi Reformierakonna punaste joonte tõmbamisest, hakkasite rääkima, kust te kindlasti kärpida ei kavatse. Rahandusministri eilne avaldus, et näiteks pensionifondi külmutamise arutamise peale isegi ei mõelda, on läbirääkimiste vaatest väga kahjulik, nii ei ole võimalik kulusid kokku hoida. Saavutasite hoopis oma valitsuspartneri SDE positsioonide tugevnemise, nüüd kõlab nende jutt kärpimise võimatusest, massiivse maksutõusu ja uute suurte laenude vältimatusest veelgi valjemini.

Tagasi üles