Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

ERKKI KOORT Eestil on valida maksuküüru kaotamise ja piiriehituse peatamise vahel (16)

Copy
Eestil on valida kärbete, maksutõusude või kallite lubaduste ülevaatamise vahel. Kõike korraga ei saa ning kui ei kärbi asju, tuleb kärpida inimesi, kuid kriise lahendavad just inimesed.
Eestil on valida kärbete, maksutõusude või kallite lubaduste ülevaatamise vahel. Kõike korraga ei saa ning kui ei kärbi asju, tuleb kärpida inimesi, kuid kriise lahendavad just inimesed. Foto: Arved Breidaks

Eesti on majanduslanguse ja kulude kasvu tõttu sattunud olukorda, kus häid valikuid on vähe. Ometigi on valikus kallitest lubadustest loobumine ning mõistlike valikute tegemine, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Meie iseseisvuse taastamise 33. aastal on selgunud, et raha ei jagu enam mitte millekski. Maakoolid tuleb sulgeda, pensionid külmutada ning ametnikud kaotada. Eesti Vabariik pakiks ennast justkui kokku. Ometigi on vähemasti statistiliselt meie ühiskond paremas positsioonis kui aastate eest, mil raha ka ei olnud, aga millekski jagus.

Üldiselt on eelarvega kaks võimalust – suurendada tulusid või vähendada kulusid. Teisisõnu tõsta makse või kärpida. Valikus on ka mõlemad ning nähtavasti ei olegi neist kummastki pääsu.

Tagasi üles