ERKKI KOORT Mees, kelle tulevane töökoht näitab kätte Venemaa jõujooned (3)

Erkki Koort
, julgeolekuekspert
Copy
Urmas Nemvalts joonistab.
Urmas Nemvalts joonistab. Foto: Urmas Nemvalts.

Venemaa valitseja vahetas välja 12 aastat kaitseministrina töötanud Sergei Šoigu ning tõi tema asemele ilma sõjaväelise taustata Andrei Beloussovi. Veelgi huvitavam on aga Nikolai Patruševi järgmine ametikoht, kirjutab Postimehe ja Sisekaitseakadeemia julgeolekuekspert Erkki Koort.

Kui Putin oma ametiaja pikendamise märtsi keskpaigas ära lasi vormistada, võis eeldada, et mingid muudatused valitsuses tulevad. Selleks oli kaks põhjust. Esiteks oli liiga kaua paigal seistud ja mingit muutust oli vaja ning teiseks oli võim pikkade aastate jooksul kaitseministeeriumis liialt tsementeerunud. Presidendi ametiaja lõppemisega sai otsa ka valitsuse aeg ning sellel hetkel muudatuste tegemine ei paista vähemasti osale erakorralisena.

Andrei Beloussovi nimetamine kaitseministriks näitab tegelikult rahulolematust asjade seisuga. Suure tõenäosusega toodi keegi väljast, et lõhkuda armee sees olevaid sidemeid, panna ohvitserid «sütele» ning see keegi pidi ka arvudest ja eelarvest aru saama. Beloussovi nimetamine ei lõpeta muidugi varastamist Vene armees, kuid lõhub pisut väljakujunenud sidemeid, sest ta pole nn toitumisahelas. Samuti aitab majanduse taust suunata ressursse rohkem sõja tarbeks.

Tagasi üles