IGOR KOPÕTIN Kremli kanalites esinenud Eesti kaitsetahte õõnestaja sai ETVs reklaami (1)

Igor Kopõtin
, sõjaajaloolane
Copy
Ajateenistusest kõrvalehiilimise teenust pakkuv Andrei Vesterinen.
Ajateenistusest kõrvalehiilimise teenust pakkuv Andrei Vesterinen. Foto: Eero Vabamägi

Hiljuti ETV saates Impulss keskenduti kaitsetahte küsimusele Eesti ühiskonnas, kuid selle käigus tehti reklaami kuriteos kahtlustatavale Eesti kaitseväe vastu tegutsevale Andrei Vesterinenile, kes süsteemselt esines Venemaa propagandakanalites ja nimetas Putinit isegi autoriteetseks poliitikuks, kirjutab sõjaajaloolane ja reservohvitser Igor Kopõtin, kes oli sunnitud Vesterineniga aastaid kohut käima. 

Kaitseväe üks loosungitest ütleb – «iga okas loeb», mis tähendab, et «üleliigseid» riigikaitsjaid ei ole olemas ja igaühele leitakse kaitseväes tema võimete kohaselt sobiv koht. Iga reservväelane on kaitseväele tähtis ja iga kodaniku püha kohustus on kaitsta Eestit. Seega annab ajateenistus füüsilist, moraalset ja erialast tugevust reservväelastele, kellest moodustatakse Eesti kaitsmise jaoks olulised reservüksused.

Paraku mitte kõik meie kaaskodanikud ei tunne end motiveerituna kaitsma Eestit ning osa neist kaalub võimalust oma riigikaitsekohustusest kõrvale hiilida. Traditsiooniliselt ja ajalooliselt oli teenistusest kõrvalehoidumine ja väejooks olnud ühiskonnas alati taunitav, häbiväärne ja karistatav. Paraku leidub meie ühiskonnas ka «juriste», kes on valmis nende häbiväärsete tegude pealt raha teenima. Sellega aga sisuliselt õõnestatakse Eesti riigikaitset ehk Eesti kaitseväge kui reservarmeed.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles