DANIIL MARTIKAINEN-JARLUKOVSKI Võidupüha on Vene maailma relv, millele tuleb vastu astuda (3)

Daniil Martikainen-Jarlukovski
Copy
Narva promenaadile saabus hulk inimesi, et jälgida üle Narva jõe Ivangorodis toimunud 9. mai ehk Venemaa võidupüha tähistamise üritust.
Narva promenaadile saabus hulk inimesi, et jälgida üle Narva jõe Ivangorodis toimunud 9. mai ehk Venemaa võidupüha tähistamise üritust. Foto: Taavi Sepp

Iga võidupüha tähistaja ei pruugi selle tähendusest ja eripärast teadlik olla. Sellegipoolest on see Vene narratiivide ja propaganda levitamise vahend. Et propaganda mõjule vastu panna, peab Eesti oma seisukohti selgitama, leiab Tartu Ülikooli tudeng Daniil Martikainen-Jarlukovski.

Võidupüha on Venemaal populaarsuselt teine püha peale uut aastat. Lihavõtted pakuvad samuti rahvale huvi, kuna sel päeval on kombeks maitsvat toitu süüa. Jõuludest on vaevalt keegi huvitatud ja mingist halloween’ist rääkimine on lausa halb toon riigis, mis peab ennast õigeusklikuks.

9. mai puhul ei teki iialgi mingeid vastuolusid, olgugi et võitsid preestreid ja usklikke massiliselt tapnud kommunistid. Erinevalt Ameerika lastepühast on kohalikud võimud võidupüha ilusti religioossesse kultuuriruumi sobitanud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles