Vambola Paavo Vaja on soomlaslikku julgust (6)

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Soome peaminister Petteri Orpo.
Soome peaminister Petteri Orpo. Foto: IMAGO/Didier Lebrun/IMAGO/Photo News/Scanpix

Sarnaselt soomlastega peaks Eesti valitsus tegutsema otsustavalt ja asuma tegema reaalseid kärpeid, leiab ajakirjanik Vambola Paavo.

Riigi rahandus ei näita tervenemise märke, oleme jätkuvalt Baltimaade punane latern. Rahandusminister Mart Võrklaev räägib 175 miljoni kärpimisest, ent kulude kokkuhoidu ei paista. Ministeeriumid veeretavad teemat nagu kuuma kartulit, keegi ei ole nõus midagi koomale tõmbama. Praegune 175 miljoni ulatuses kärbe oleks 15 aasta taguse ajaga võrreldes, kui käibis kroon, umbes 2,8 miljardit krooni.

Toona ei olnud piikide murdmist, kärpekomisjon tuli kokku ja asi tehti ära. Vaadati üle ametiasutuste koosseisud, tõmmati koomale halduskulutusi ning ministeeriumide eelarveid. Kaalukate otsuste langetamisel ütleb tänane valitsus üldsõnaliselt, et riigieelarve strateegiat ja uut eelarvet hakatakse arutama augustis. Kolme kuu pärast võime olla veel hullemas seisus. Selget sõnumit siin ei kuule. Valitsusel puudub arusaadav kommunikatsioon. Edastatavad sõnumid on segased ja vasturääkivad. Praegu tuleks öelda otse: kärbime ametnike ja omavalitsusjuhtide palku nii ja nii palju, vaatame üle sihtasutuste arvu ja koosseisud, peatame näiteks kolmeks aastaks kõrgemate riigiametnike iga-aastase palga indekseerimise.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles