ANDREI KUZITŠKIN Kakskümmend aastat, mis muutsid Eestit tundmatuseni (3)

Andrei Kuzitškin
Copy
Pildil on Euroopa Parlamendi hoone Brüsselis.
Pildil on Euroopa Parlamendi hoone Brüsselis. Foto: Shutterstock

Eestil on kaks tiiba – EL ja NATO, lend kulgeb hästi: õigel kursil ja sõiduplaani järgi. Ja mina usun: me ei eraldu parvest, me ei jää maha ja on üsna tõenäoline, et kunagi saame parve juhiks, kirjutab kolumnist Andrei Kuzitškin.

Tee ühtse Euroopani oli raske, käänuline ja võttis aega üle 2000 aasta, mille jooksul maailmajagu rebestasid arvukad sõjad ja verevalamised. Alguses tekkis 10. sajandil Vana-Rooma impeeriumi varemetele Püha Rooma impeerium, mis ühendas paljusid Euroopa riike. 16. sajandil sai tõsiseks katsumuseks 80-aastane sõda katoliiklaste ja protestantide vahel, mis viis impeeriumi lõhenemise äärele. Sõda lõppes 1648. aastal Vestfaali rahuga, millega kuulutati välja riikide suveräänsus ja kõikide usutunnistustega kristlaste võrdsus.

150 aasta pärast püüdis Napoleon Euroopat jõuga ühendada ja sai lüüa. 1815. aastal loodi Viini kongressil uue rahvusvaheliste suhete süsteemi alusel Euroopa riikide Püha Liit. Esimene maailmasõda hävitas selle süsteemi, kuid see taastati 1919. aastal Versailles’ kokkulepete alusel. Euroopa ülesehitamisel tehtud vead viisid aga 20 aastat hiljem uue verise sõjani ning pärast Natsi-Saksamaa lüüasaamist 1945. aastal maailmajao jagunemiseni lääneks ja idaks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles