GARRI RAAGMAA Ameerikalikku autostumist ei soovita ka vaenlasele (15)

Garri Raagmaa
, Tartu Ülikooli Pärnu Kolledži direktor
Copy
Kiirtee Texases Fort Worthi lähistel.
Kiirtee Texases Fort Worthi lähistel. Foto: Amanda McCoy / Fort Worth Star-Telegram via ZUMA Press Wire / Scanpix

Ameerikast üle maailma levinud autokatk tuleb välja ravida. Ainukeseks lahenduseks on ühistranspordi ladus korraldamine üle riigi, ennekõike suurlinnades ja nende lähitagamaal. Samas ei tohi unustada, et väikelinna- ja maaelanikule on auto ainuke arvestatav liiklusvahend, kirjutab Garri Raagmaa, Tartu Ülikooli Pärnu Kolledži direktor.

Ameerika autostumisest on räägitud hulle lugusid. Olles nüüdseks eri aegadel USA ida- ja läänerannikul ise roolinud üle 10 000 km, saan kinnitada – päris hull on. Isegi pühapäeva pärastlõunal New Yorgis ja laupäeva õhtul kell 8 Los Angeleses (LA) suudavad nad 12–16-realised kiirteed umbe ajada. Avariid või muud põhjust pole, aga liiklus venib või lausa seisab.

Põhjus? Üks nõelub oma edeva sportautoga ridade vahel, paar äkkpidurdust ja nii see lohe toppabki – suuri truck'e ei saa ju kuigi kiiresti jälle liikuma. Autosid on tegelikult lihtsalt liiga palju. Samas on USAs sõitmine erinevalt arengumaadest lihtne ja turvaline: ruumi on laialt ja kaasliiklejad on üldjuhul oskajad ja viisakad.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles