RAINER SAKS Veel hiljuti oli Putin kindel Ukraina vägede taandumises. Nüüd on kõik jälle teisiti (8)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Uuendatud 7. mai 2024, 14:38
Copy
ATACMSid töös. USA viimane relvaabi on Ukrainale suureks kosutuseks.
ATACMSid töös. USA viimane relvaabi on Ukrainale suureks kosutuseks. Foto: BBC News

Viimastel päevadel on Prantsusmaa uuesti alustanud infosurvet oma vägede võimaliku paigutamise teemal Ukrainasse. Ja kuigi näiteks Suurbritannia ja Itaalia kaitseministeerium on sellise võimaluse oma vägede puhul välistanud, on Prantsusmaa sõnumid häirivalt järjepidevad, kirjutab Rainer Saks.

Lisaks asus üsna sarnasele positsioonile ka USA Kongressi esindajate koja demokraatide esindaja. Edasi andis Hispaania teada, et on tarninud Patrioti rakette Ukrainale ning Holland teatas, et alustab sügisest F-16 hävitajate tarnimist Ukrainale. Suurbritannia mäletatavasti lubas tarnida Ukrainale suurema koguse rakette Storm Shadow ning ei piira põhimõtteliselt Ukrainal neid kasutada sihtmärkide ründamiseks Venemaa territooriumil.

Venemaa on jäänud päris tugeva strateegilise surve alla ning Vladimir Putin otsustas uuesti alustada tuumarelva šantaažiga. Kõigepealt anti korraldus teha taktikalise tuumarelva kasutamise õppus Ukraina piiri läheduses. Teiseks teatas Venemaa välisministeerium, et F-16 lennukeid Ukrainas käsitletakse kui tuumarelvakandjaid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles