Toimetuse vaade Erakondade suhtumine europarlamendi õiguste laiendamisse lahkneb tugevalt (1)

Erik Aru
, arvamustoimetaja
Copy
Erik Aru.
Erik Aru. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Kui mõneski õigusriiki ning ELi ja liikmesriikide pädevusi puudutavas küsimuses on suurem osa Eesti erakondi võrdlemisi ühel meelel, siis leidub ka teravaid lahkarvamusi, kirjutab arvamustoimetaja Erik Aru.

Postimehe läbi viidud erakondade küsitluse järgi on enamik neist ELis ühehäälsuse nõude säilitamise poolt. Selgelt toetavad seda EKRE, Isamaa ja Keskerakond, kelle meelest ühehäälsuse kaotamine suurendaks ELi-siseseid lõhesid. Parempoolsed leiavad, et ELi otsuste langetamisel pole probleem mitte ühehäälsuses, vaid selles, et mõni riik on kaugenenud Euroopa alusväärtustest. Ka Eesti 200 toetab ühehäälsuse nõuet, kuid lisab, et ei saa lubada ühe-kahe riigi poolt tehtud takistusi Euroopa Liidu ühisele Venemaa-poliitikale ning Ukraina abistamisele. Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid aga toetavad kvalifitseeritud häälteenamusele üleminekut välispoliitilistes küsimustes.

Erakonnad enamasti toetavad Euroopa Liidu õigust seada tingimusi euroraha saamiseks juhul, kui mõni liikmesriik ei täida lepingus võetud kohustusi, näiteks õigusriigi küsimuses. Sellele on vastu vaid EKRE ja Isamaa. Esimese sõnul pole euroliidul oma raha, tegu on liikmesriikide rahaga. Teise meelest ei tohi EL kasutada raha piitsa ja präänikuna, millega sundida riike langetama mingeid sisepoliitilisi otsuseid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles