HENRI ZEIGO Macron naasis Sorbonne’i olulise sõnumiga (1)

Henri Zeigo
, toimetaja
Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron pidas Sorbonne'i ülikoolis kõnet tuleviku Euroopast.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron pidas Sorbonne'i ülikoolis kõnet tuleviku Euroopast. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kuus aastat hiljem pärast oma mõjukat kõnet Euroopa Liidu tuleviku teemal naasis Prantsusmaa president Emmanuel Macron Sorbonne’i ülikooli, et hoiatada Euroopat tema surelikkuse eest. Keerulised ajad kahtlemata väärivad vastavaid kõnesid, iseasi, kas need tekitavad oodatud resonantsi, kirjutab arvamustoimetaja Henri Zeigo.

Kui Macron esimest korda presidendiks valiti, siis õhkus temas optimistlikku enesekindlust ning soovi reformida Euroopa Liitu. Seekord oli tema toon varasemast palju tumedam, keskendudes Euroopa eksistentsiaalsetele katsumustele ning üldse võimele püsida omaenda jalgadel, mitte sõltuda nii palju Ameerika Ühendriikidest.

Raske on öelda, kui palju Macroni kõnest oli suunatud kohalikele elanikele ja kui palju laiemale auditooriumile. Prantsuse väljaande Le Figaro küsitluse põhjal pole 67 protsenti prantslastest oma riigi presidendi kõnest osa saanud. Arvatakse, et selle tulemuse taga on ka rahva üldine tülpimus ja rahulolematus riigipea senise sisepoliitikaga. Vähemasti Euroopa Parlamendi valimiste avapauguna ei mõjunud «Sorbonne 2» usutavana. Teisalt, paremäärmuslaste toetuse kasvu ajal kuluvad Euroopa-meelsed sõnumid igati ära.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles