AIMAR VENTSEL Kuidas on Venemaal seotud rassism, terrorism ja Krokuse linnahall? (1)

Aimar Ventsel
, etnoloog
Copy
Moskva. Vaade Kremlile.
Moskva. Vaade Kremlile. Foto: MAXIM ZMEYEV / REUTERS

Venemaal on rassism enam-vähem institutsionaliseeritud. Kogu see diskrimineeriv süsteem pidi ühel hetkel saama tagasilöögi ning kahjuks on selle hinnaks hulgaliselt surnuid ja vigastatuid, kirjutab etnoloog Aimar Ventsel. 

Terroriakt Moskvas Krokuse linnahallis 22. märtsil, milles hukkus ligi 150 inimest, lõi ka väljaspool Venemaad laineid. Laiemalt tundmatu islamiterroristlik organisatsioon ISIS-K oli ühtäkki paljude ajalehtede esikaanel. Tegemist on ISISe vähetuntud Kesk-Aasia haruga, kus «K» tähistab Horasami (ingliskeelses kirjapildis siis Khrorasam). Tegemist on rahvusvaheliselt tuntud islamiterroristliku organisatsiooni kohaliku haruga, mis alustas  tegevust Usbekistanis, aga levis siis ka üle terve Kesk-Aasia.

Siiamaani vaidlevad eksperdid, kas Krokuse terrorirünnak viidi läbi professionaalselt või mitte. Kõnealuse juhtumi puhul pole see isegi oluline, tähtis on see, et süüdlasteks osutusid tadžikid. Kes Kesk-Aasia rahvaste konglomeraati süüvida viitsib, see teab, et tadžikid pole ei usbekid ega kirgiisid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles